TeneART Atölyesi; uzun yıllar arkeolojik seramiklerin mikro yapısı analizleri ve replika üretimi konusunda çalışmalar yapan, Dr. Füsun OKYAR tarafından kurulmuştur.
1989'dan itibaren arkeolojik seramiklerin karakterizasyonu ve teknolojisi üzerine araştırmalar yapan Dr. Füsun OKYAR, özellikle İznik çinilerinin üretim teknolojisi üzerine çalıştı. Orjinal kazı numuneleri üzerinde çeşitli tanımlama, analiz ve mikro yapı incelemeleri yaparak üretim yöntemlerinin ortaya çıkarılması için araştırmalarda bulundu. Dr. Füsun OKYAR; doktora çalışmaları sırasında, Prof. Şerrare YETKİN'in öğrencisi oldu. Faik KIRIMLI gibi ustalarla, ayrıca İznik ve Kütahya'daki çeşitli atölyelerle çalışarak; replika üretimlerinin reçetelendirmelerinde, orijinallerle karşılaştırmalar yaparak katkılarda bulundu. "İznik Seramiklerinin Karakterizasyonu" başlıklı doktora tezi olan Dr. Füsun OKYAR; 2000-2001 yıllarında Oxford Üniversitesi "Research Laboratory for Archaeology and History of Art" Laboratuarı'nda "Islamic Ceramics" Projesi kapsamında, Prof. M. TITE'ın öğrencisi olarak doktora sonrası araştırmalar yaptı. Bir çok uluslararası kültür mirası projesinde, kazı grupları ile birlikte çeşitli malzemeler üzerinde çalışarak; bilim ve teknolojinin, sanat ve müze objeleri için kullanılmasında önemli roller üstlendi. Arkeometri uzmanı olan Dr. Füsun OKYAR, replika üretimleri ile ilgili çalışmalarını halen "TeneArt" adını verdiği atölyesinde sürdürmektedir.
TeneART Atölyesi'nde; "Stone Ware / Taş Çini" olarak adlandırılan kuvars esaslı İznik çinileri ve "Evani" denilen "kap-kacak"(tabak, çanak, kâse, vazo, kandil vb.) türü seramiklerin üretimleri yapılmaktadır.
TeneART çinileri; orijinal çini kompozisyonları esas alınarak reçetelendirilmiş, yüksek oranda kuvars içeren el yapımı taş çinilerdir. Üretimleri hayli zor ve çok kademeli prosesten oluşmuştur. Reçetelendirme çalışmalarında, orijinal İznik seramiklerinin kimyasal ve mikro yapı çalışmaları ile mineralojik analiz verileri esas alınmaktadır. Geliştirilen çini hamuru, astar ile yüzeye uygulanan sırla uygun özellikte boyalarla orijinal eserlerle karşılaştırmalar yapılarak çalışmalar yürütülmektedir.
Atölyede ağırlıklı olarak; Rüstempaşa Camisi girişinde dış cephede bulunan, Cennet Bahçesi Panosu'nda yer alan İznik çinileri ve detay desenleri çalışılmıştır. Bunun dışında: Topkapı Sarayı Harem Dairesi, Sünnet Odası, Eyüp Sultan Camisi, Takkeci İbrahim Paşa Camisi ve Selimiye Camisi çinilerinden seçilen bazı örneklerin; fotoğraflama, desen çıkarma ve tasarım uygulamaları yapılarak replikaları üretilmiştir.
TeneART üretimi çinilerin standart boyutları: 28.5x28.5x1.4, 23.5x23.5x1.4, 13x23.5x1.4, 14x14x1.4 cm'dir. Sipariş üzerine, farklı boyutlarda özel üretim de yapılmaktadır.
TeneART Atölyesi; uzun yıllar arkeolojik seramiklerin mikro yapısı analizleri ve replika üretimi konusunda çalışmalar yapan, Dr. Füsun OKYAR tarafından kurulmuştur. 1989'dan itibaren arkeolojik seramiklerin karakterizasyonu ve teknolojisi üzerine araştırmalar yapan Dr. Füsun OKYAR, özellikle İznik çinilerinin üretim teknolojisi üzerine çalıştı. Orjinal kazı numuneleri üzerinde çeşitli tanımlama, analiz ve mikro yapı incelemeleri yaparak üretim yöntemlerinin ortaya çıkarılması için araştırmalarda bulundu. Dr. Füsun OKYAR; doktora çalışmaları sırasında, Prof. Şerrare YETKİN'in öğrencisi oldu. Faik KIRIMLI gibi ustalarla, ayrıca İznik ve Kütahya'daki çeşitli atölyelerle çalışarak; replika üretimlerinin reçetelendirmelerinde, orijinallerle karşılaştırmalar yaparak katkılarda bulundu. "İznik Seramiklerinin Karakterizasyonu" başlıklı doktora tezi olan Dr. Füsun OKYAR; 2000-2001 yıllarında Oxford Üniversitesi "Research Laboratory for Archaeology and History of Art" Laboratuarı'nda "Islamic Ceramics" Projesi kapsamında, Prof. M. TITE'ın öğrencisi olarak doktora sonrası araştırmalar yaptı. Bir çok uluslararası kültür mirası projesinde, kazı grupları ile birlikte çeşitli malzemeler üzerinde çalışarak; bilim ve teknolojinin, sanat ve müze objeleri için kullanılmasında önemli roller üstlendi. Arkeometri uzmanı olan Dr. Füsun OKYAR, replika üretimleri ile ilgili çalışmalarını halen "TeneArt" adını verdiği atölyesinde sürdürmektedir.
TeneART Atölyesi'nde; "Stone Ware / Taş Çini" olarak adlandırılan kuvars esaslı İznik çinileri ve "Evani" denilen "kap-kacak"(tabak, çanak, kâse, vazo, kandil vb.) türü seramiklerin üretimleri yapılmaktadır. TeneART çinileri; orijinal çini kompozisyonları esas alınarak reçetelendirilmiş, yüksek oranda kuvars içeren el yapımı taş çinilerdir. Üretimleri hayli zor ve çok kademeli prosesten oluşmuştur. Reçetelendirme çalışmalarında, orijinal İznik seramiklerinin kimyasal ve mikro yapı çalışmaları ile mineralojik analiz verileri esas alınmaktadır. Geliştirilen çini hamuru, astar ile yüzeye uygulanan sırla uygun özellikte boyalarla orijinal eserlerle karşılaştırmalar yapılarak çalışmalar yürütülmektedir. Atölyede ağırlıklı olarak; Rüstempaşa Camisi girişinde dış cephede bulunan, Cennet Bahçesi Panosu'nda yer alan İznik çinileri ve detay desenleri çalışılmıştır. Bunun dışında: Topkapı Sarayı Harem Dairesi, Sünnet Odası, Eyüp Sultan Camisi, Takkeci İbrahim Paşa Camisi ve Selimiye Camisi çinilerinden seçilen bazı örneklerin; fotoğraflama, desen çıkarma ve tasarım uygulamaları yapılarak replikaları üretilmiştir. TeneART üretimi çinilerin standart boyutları: 28.5x28.5x1.4, 23.5x23.5x1.4, 13x23.5x1.4, 14x14x1.4 cm'dir. Sipariş üzerine, farklı boyutlarda özel üretim de yapılmaktadır.